top of page
Search
Writer's picturetofostotisgnoseos

'Αν σου αρέσει να ελέγχεις, έλεγξε τον εαυτό σου!

Παραμελώντας τη θεϊκή του φύση, ο άνθρωπος αισθάνθηκε την ανάγκη για κυριαρχία και έλεγχο. Ίσως αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που του έδινε την αίσθηση πως ανακάλυψε αυτό που είχε χάσει. Παρ' όλα αυτά, η θεϊκή μας ουσία δεν είχε ως στόχο την κυριαρχία στην ανθρώπινη φύση ή στον κόσμο γύρω μας…. Αλλά κυριαρχώντας στο Έγώ ειμί να βιώσουμε μέσω της αγάπης και των καλών έργων την αφθονία!


Α΄ Ιωάννου 4:16

Κι εμείς γνωρίζουμε πια την αγάπη, που μας έχει ο Θεός κι

εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας σ’ αυτήν.

Ο Θεός είναι αγάπη· κι όποιος ζει μέσα στην αγάπη,

ζει μέσα στο Θεό, κι ο Θεός μέσα σ’ αυτόν.


Ο Θεός, πνέοντας την ουσία του στον άνθρωπο, τον δημιούργησε για καλές πράξεις με κινητήριο δύναμη την αγάπη και όχι ως ελεγκτή της ζωής των άλλων. Έτσι, μέσα από τα μαθήματα της ζωής, αντιλαμβανόμαστε ότι όσο περισσότερο προσπαθούμε να ελέγξουμε, τόσο περισσότερο χάνουμε τον έλεγχο, την λογική μας και την ψυχική μας ηρεμία.


Είναι το λεγόμενο “go with the flow”!

Μόνο που το “flow” άλλες φορές θα είναι λάδι και άλλες φορές γεμάτο φουρτούνες.



Φωτογραφία Nikita Shirokov απο unsplash.com



Ησαΐας 14:24

Ο Κύριος του σύμπαντος ορκίστηκε: «Όπως το είπα έτσι και θα γίνει,

όπως το αποφάσισα έτσι και θα πραγματοποιηθεί.


Ο Θεός, που κατανοούσε την ανθρώπινη φύση, προέβλεψε την ανάγκη μας για έλεγχο. Για αυτό και η σοφία Του ανταμείβει αυτήν την αυτοσυνειδησία και τις προσπάθειες μας για βελτίωση και την επίτευξη ισορροπίας, προσφέροντας πνευματική ανάπτυξη και εσωτερική γαλήνη. Έτσι, έχουμε την δυνατότητα να ανακαλύπτουμε τις πτυχές του εαυτού μας και να εξελιχθούμε σε πνευματικό και ψυχικό επίπεδο.


Το να μπορούμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε του εαυτού μας σε διάφορους τομείς, με σκοπό τη βελτίωση, την ανάπτυξη και την επίτευξη στόχων είναι απαραίτητα ώστε να έχουμε αυτοέλεγχο. Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι τις σκέψεις μας, τα λόγια μας, τις πράξεις μας, τις επιλογές μας, και τις πεποιθήσεις μας!


Σαν ένας διαδραστικός τρόπος αυτοβελτίωσης, ο έλεγχος του εαυτού ανοίγει τον δρόμο για μια πιο ενδιαφέρουσα και συνεπή ζωή. Εξερευνώντας τα βάθη του εαυτού μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο συνειδητή και πλούσια σχέση με τον κόσμο γύρω μας. Η επίγνωση όλων των προηγούμενων είναι παράγοντες που όταν τις εφαρμόζουμε σε τομείς της ζωής μας (εργασία, σχέσεις, υγεία κτλ) βοηθούν στην ανάπτυξη της ισορροπίας και της ευημερίας!


Παροιμίες 29: 11

Ο ανόητος αφήνει το θυμό του ελεύθερο, ενώ ο σοφός τον συγκρατεί.


Ο αυτοέλεγχος δεν μας βοηθάει μόνο στην αντιμετώπιση των αρνητικών πτυχών, αλλά και στην αναγνώριση και την ενίσχυση των θετικών πτυχών του εαυτού μας. Ο στόχος μας είναι η συνεχής προσπάθεια για προσωπική βελτίωση και εξέλιξη.




Κείμενο: Μαρία Λαγγαδίτη

Επιμέλεια κειμένου: Άντα Κυριαζή

7 views0 comments

Comments


bottom of page