top of page
Search
Writer's picturetofostotisgnoseos

Ανησυχία και η διδαχή της υπομονής!

Τις περισσότερες φορές στη καθημερινή μας ζωή, μας κυριεύει η ανησυχία. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι υποχρεώσεις, τα προβλήματα, τα μέσα ενημέρωσης επιβαρύνουν το αίσθημα του φόβου μέσα μας. Κανένας όμως δεν μας υποσχέθηκε ότι η ζωή δεν θα έχει δυσκολίες και προκλήσεις. Αυτά είναι γεγονός! Όμως είναι συνετό να γνωρίζουμε ότι εκτός από την αγάπη, τίποτα στην ζωή δεν είναι μόνιμο, έτσι και οι στεναχώριες και οι δυσκολίες.

Η υπομονή είναι χαρακτηριστικό της αγάπης…


[13.4] ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ… [13.4] Η αγάπη είναι μακρόθυμη…


…η ανησυχία είναι φόβος που στοιχειώνει την καρδιά και μεγαλώνει τα προβλήματα! Ανησυχούμε και βάζουμε στο επίκεντρο της ζωής μας τον φόβο, μα ο Απόστολος Παύλος εκτός από τον δρόμο της αγάπης που είναι ο μόνος που μας φέρνει ευημερία και ειρήνη στης ζωές μας, μας δείχνει και έναν άλλο δρόμο! Αυτόν της υπομονής!


υπομονή = μακροθυμία

1. η ιδιότητα εκείνου που μπορεί να περιμένει, χωρίς να βιάζεται, διατηρώντας την ηρεμία του

2. η ιδιότητα εκείνου ο οποίος ασχολείται με κτ. μακρόπνοο, λεπτομερές και κουραστικό χωρίς να αποθαρρύνεται


Ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας αναφέρει


"Το θεμέλιο της σοφίας είναι η υπομονή"!


Η υπομονή είναι θεία αρετή και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποτελεί χαρακτηριστικό της αγάπης… Α΄ Ιωάννη 4: 16 «Ο Θεός αγάπη εστί»



Photo by Aaron Burdena on unsplash.com



Προς Γαλάτας 5:22-23


ὁ δὲ καρπὸς τοῦ Πνεύματός ἐστιν ἀγάπη, χαρά, εἰρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, ἀγαθωσύνη, πίστις, πρᾳότης, ἐγκράτεια· κατὰ τῶν τοιούτων οὐκ ἔστι νόμος.

[μετ.]Αντίθετα, ο καρπός του Αγίου Πνεύματος είναι η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η μακροθυμία, η καλοσύνη, η αγαθότητα, η πίστη, η πραότητα, η εγκράτεια. Τίποτε απ’ αυτά δεν καταδικάζει ο νόμος.


Χωρίς υπομονή, απογοητευόμαστε εύκολα, ψάχνουμε για γρήγορη ικανοποίηση, γρήγορα αποτελέσματα, γρήγορη επικοινωνία, γρήγορο φαγητό, γρήγορες σχέσεις! Στην ζωή όμως έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε αν θα κάνουμε υπομονή ή αν θα είμαστε συνέχεια ανήσυχοι.

Η υπομονή όμως είναι και δύναμη! Δύναμη να υπομένουμε τις δυσκολίες, τις τρικλοποδιές, τον πόνο, με ηρεμία και θάρρος. Και το να επιτύχουμε αυτή την αρετή στην ζωή μας είναι δικό μας δικαίωμα και υποχρέωση…



Προς Φιλιππησίους 4:6-7


[4:6] μηδὲν μεριμνᾶτε, ἀλλ᾿ ἐν παντὶ τῇ προσευχῇ καὶ τῇ δεήσει μετὰ εὐχαριστίας τὰ αἰτήματα ὑμῶν γνωριζέσθω πρὸς τὸν Θεόν.

[μετ.]Για τίποτα να μην σας πιάνει άγχος, αλλά σε κάθε περίσταση τα αιτήματα σας να τα απευθύνετε στο Θεό με προσευχή και δέηση, που θα συνοδευτούν από ευχαριστία.


Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παρατηρήσεις και θα νιώσεις την ανησυχία να μπερδεύει το μυαλό σου και να στεναχωρεί την καρδιά σου, θυμήσου να μην περιφρονήσεις την καλοσύνη και την υπομονή που χαρίζει η αγάπη του Θεού!

Ξέρω ότι κάποιοι θα σκεφτούν, μα η προσευχή θα λύσει το πρόβλημα;

Είναι θέμα εμπιστοσύνης και πίστης, ότι βάζοντας στο επίκεντρό μας τον Θεό αυτός με τις ικανότητές του και τις δυνάμεις του, μέσα από την προσεχή θα μας δώσει ειρήνη στην καρδιά και στην ψυχή, θα μας δώσει σαφήνεια και όλα θα είναι πιο εύκολα πιο ήρεμα!


Προς Φιλιππησίους 4:7


Καὶ ἡ εἰρήνη τοῦ Θεοῦ ἡ ὑπερέχουσα πάντα νοῦν φρουρήσει τὰς καρδίας ὑμῶν καὶ τὰ νοήματα ὑμῶν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ.

[μετ.]Και η ειρήνη του Θεού, που είναι ασύλληπτη στο ανθρώπινο μυαλό, θα διαφυλάξει τις καρδιές και τις σκέψεις σας κοντά στον Ιησού Χριστό.


Κατά Ιωάννης 16:33 « Ο Ιησούς νίκησε τον κόσμο»

ταῦτα λελάληκα ὑμῖν ἵνα ἐν ἐμοὶ εἰρήνην ἔχητε. ἐν τῷ κόσμῳ θλῖψιν ἕξετε· ἀλλὰ θαρσεῖτε, ἐγὼ νενίκηκα τὸν κόσμον.

[μετ.]Αυτά σας τα είπα, ώστε ενωμένοι μαζί μου να έχετε ειρήνη. Ο κόσμος θα σας κάνει να υποφέρετε αλλά εσείς να’ χετε θάρρος, γιατί εγώ τον έχω νικήσει τον κόσμο.


Κείμενο: Μαρία Λαγγαδίτη

Επιμέλεια: Άντα Κυριαζή


Πηγή

www.imgap.gr

www.greek-language.gr

dev.therapia.gr

www.jesuslovesyou.gr

21 views0 comments

Comments


bottom of page