top of page
Search
Writer's picturetofostotisgnoseos

Ας βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη…

Τα χρήματα δεν είναι πάντα η λύση για να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη. Σίγουρα ο υλικός πλούτος φέρνει και υλική αφθονία, τις περισσότερες φορές όμως ο υλικός πλούτος δεν αποτελεί παράγοντα για εσωτερική αφθονία και πληρότητα…

 

… ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδέν εἰμι… (Α΄ Επιστολής προς Κορινθίους 13)

 

Δυστυχώς εν έτη 2024 υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται βασικά υλικά αγαθά, όμως θεωρώ ότι δεν είναι ο άνισος καταμερισμός του πλούτου το πραγματικό πρόβλημα των ημερών μας. Ο εσωτερικός πλούτος είναι αυτός που χρειάζεται πρώτα να ισορροπήσει και να εδραιωθεί σε ανθρωπιστικό πλαίσιο.

 

Η εσωτερική ανάγκη για αποδοχή, κατανόηση, για αναγνώριση και αγάπη είναι πρώτιστα αγαθά για την υγιή ψυχική ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου. Ως ψυχή, πνεύμα και σώμα χρειαζόμαστε το ψυχικό και πνευματικό πλούτο ώστε να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε όλες πτυχές της υπάρξεώς μας.



Photo by Annie Spratt on Unsplash

 

Ένας πόλεμος φέρνει δυστυχία ψυχική και πνευματική γιατί το να χάσεις τους ανθρώπους που αγαπάς είναι το μεγαλύτερο πλήγμα…και όχι να χάσεις την περιουσία σου! Το να μην νιώθεις εσωτερική ολοκλήρωση είναι μεγαλύτερο βάρος από το να μην έχεις χρήματα να πάρεις καινούργια ρούχα.

Κάθε μέρα συναντάμε και συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που χρειάζονται την βοήθειά μας και αυτή η βοήθεια δεν είναι (μόνο) υλικής φύσεως…


ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 4:14

ὃς δι᾿ ἂν πίῃ ἐκ τοῦ ὕδατος οὗ ἐγὼ δώσω αὐτῷ, οὐ μὴ διψήσῃ εἰς τὸν αἰῶνα, ἀλλὰ τὸ ὕδωρ ὃ δώσω αὐτῷ, γενήσεται ἐν αὐτῷ πηγὴ ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωὴν αἰώνιον.


[μετ.] όποιος όμως πιει από το νερό που θα του δώσω εγώ δε θα διψάσει ποτέ, αλλά το νερό που θα του δώσω θα γίνει μέσα του μια πηγή που θ’ αναβλύζει νερό ζωής αιώνιας».


 

Ίσως η διπλανή σου στο λεωφορείο να χρειαζόταν μία καλή λέξη για να φτιάξει η μέρα της.

Μπορεί ο γείτονας να χρειαζόταν μια χαμογελαστή καλημέρα για να ξεχάσει έστω και προσωρινά την δόση στην εφορία.

Μήπως ο άνθρωπος που ψωνίζατε στον ίδιο διάδρομο στην υπεραγορά, έψαχνε δύο κουβέντες γεμάτες αγάπη και αποδοχή ώστε να του αλλάξεις την άποψη για την εσωτερική αδικία που νιώθει;


 

ΠΡΟΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ 12:9-10

Ἡ ἀγάπη ἀνυπόκριτος. ἀποστυγοῦντες τὸ πονηρόν, κολλώμενοι τῷ ἀγαθῷ,

τῇ φιλαδελφίᾳ εἰς ἀλλήλους φιλόστοργοι, τῇ τιμῇ ἀλλήλους προηγούμενοι..


[μετ.] Η αγάπη σας να είναι ειλικρινής. Να αποστρέφεστε το κακό και να ακολουθείτε το καλό. Να δείχνετε με στοργή την αγάπη σας για τους άλλους πιστούς. Να συναγωνίζεστε ποιος θα δείξει περισσότερη εκτίμηση στον άλλο.

 

 

Δεν ήταν τυχαίο που καθίσατε στα διπλανά τραπέζια ή περπατήσατε στο ίδιο πεζοδρόμιο…ίσως είχε μελαγχολικό ύφος γιατί χρειαζόταν δύο λέξεις που θα γέμιζαν την καρδιά με ζεστασιά!

Και εκείνο το κορίτσι που στεκόταν σκεφτικό μπορεί να χρειαζόταν έναν άνθρωπο απλά να της χαϊδέψει τον ώμο και να της πει όλα θα πάνε καλά μην χάνεις την ελπίδα σου, εγώ σ’ αγαπώ όπως είσαι!

 

ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ 12:30-31

καὶ ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου. αὕτη πρώτη ἐντολή.

καὶ δευτέρα ὁμοία, αὕτη· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν. μείζων τούτων ἄλλη ἐντολὴ οὐκ ἔστι.

 

[μετ.] Και, να αγαπάς τον Κύριο το Θεό σου μ’ όλη την καρδιά σου, μ’ όλη την ψυχή σου, μ’ όλο το νου σου και μ’ όλη τη δύναμή σου. Αυτή είναι η πρώτη εντολή.

Δεύτερη όμοια είναι αυτή: Να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει άλλη εντολή μεγαλύτερη απ’ αυτές

 

Για αυτό λοιπόν ας μην περιμένουμε να γεμίσουν τα πορτοφόλια μας για να βοηθήσουμε …όλοι έχουμε ο ένας τον άλλον! Δυο λέξεις, ένα χαμόγελο, ένα ευγενικό άγγιγμα, μία ζεστή αγκαλιά μπορεί να βοηθήσουν περισσότερο απ όσο νομίζουμε!

 

Η παραβολή του καλού Σαμαρείτη ( Κατά Λουκάν 10: 25-37) αποτελεί ένα παράδειγμα που μπορούμε να ακολουθήσουμε στην καθημερινότητά μας και βγαίνοντας λίγο από τον δρόμο μας... να προσφέρουμε βοήθεια στους συνανθρώπους και συνοδοιπόρους της ζωής μας.

 

 

Χρόνια Καλά για όλο τον κόσμο!

4 views0 comments

Comments


bottom of page