top of page
Search
Writer's picturetofostotisgnoseos

Εγχειρίδιο ζωής…παραδίνοντας τις έγνοιες μας στο τώρα!

Πολλές φορές σκεφτόμαστε πως οι αποφάσεις που πήραμε στο παρελθόν δεν ήταν και οι ποιο σοφές, αλλά και πως αυτές επηρέασαν αρνητικά το μέλλον μας. Στην πραγματικότητα όμως οι αποφάσεις που είχαμε πάρει εκείνη την στιγμή ήταν οι κατάλληλες για το πνευματικό επίπεδο στο οποίο βρισκόμασταν.





Photo by Ben White on Unsplash



Ο μέγας δημιουργός των πάντων, Πατέρας Παντοκράτορας που είναι πάντοτε πανταχού παρών, βρίσκεται παρών ακόμα και σε αυτές τις αποφάσεις τις ζωής μας που εμείς πιστεύουμε ότι δεν ήταν και οι πιο σοφές. Ο Θεός βρίσκεται στο τώρα μας, όχι στο χθες μας ούτε στο μέλλον μας, γιατί όταν βρισκόμασταν στο παρελθόν μας ήταν ουσιαστικά το παρόν της χρονικής στιγμής που ζούσαμε! Συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε την παρουσία του Θεού γιατί η σχέση μας μαζί του δεν έχει συνέπεια. Όμως όταν συμβεί πραγματικά κάτι απρόοπτο και επικίνδυνο στην ζωή μας από το οποίο γλιτώσαμε τότε η γλώσσα μας λέει την αλήθεια «ο Θεός με γλύτωσε»! Ο Θεός λοιπόν βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας, μέσα μας, γιατί είμαστε δημιουργήματα «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν» Του, η αγάπη Του μας έδωσε πνοή, αλλά και την ελευθερία να επιλέξουμε να γίνουμε σαν Αυτόν!


Γένεσις 1:26


καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν…

Ας φτιάξουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας και την ομοίωση…


Η μοναδικότητα μας είναι αποδεκτή από το Θεό αλλά η δυσκολία μας ν’ αποδεχτούμε την δική Του αγάπη είναι αυτή που μας βάζει τρικλοποδιές!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που Τον ρώτησες για μια σημαντική απόφαση που έπρεπε να πάρεις στην ζωή σου?


Στο Κατά Ματθαίον 6 μας λέει


[6:5] Καὶ ὅταν προσεύχῃ, οὐκ ἔσῃ ὥσπερ οἱ ὑποκριταί…

Και όταν προσεύχεσαι, να μην είσαι σαν τους υποκριτές…

[6:6] σὺ δὲ ὅταν προσεύχῃ, εἴσελθε εἰς τὸν ταμιεῖόν σου, καὶ κλείσας τὴν θύραν σου…

Εσύ, αντίθετα όταν προσεύχεσαι, πήγαινε στο πιο απόμερο δωμάτιο του σπιτιού, κλείσε την πόρτα σου….

[6:7] Προσευχόμενοι δὲ μὴ βαττολογήσητε ὥσπερ οἱ ἐθνικοί·

Όταν προσεύχεστε, μη φλυαρείτε όπως οι ειδωλολάτρες…


Εδώ ο Απόστολος δεν μας λέει αν προσευχηθείς, αλλά μας λέει όταν προσεύχεσαι!

Άρα μας δίνει έναν κανόνα πως η προσευχή είναι απαραίτητη, είναι ανάγκη ώστε να έχουμε προσωπική επαφή μαζί Του.

Είναι παρόν στην ζωή μας, γνωρίζει την μοναδικότητα μας, την καρδιά μας, τις δυσκολίες μας, τα όνειρά μας, την φωτεινή μας και την σκοτεινή μας πλευρά! Γνωρίζει τα πάντα για τον καθένα από εμάς, Aυτός έχει το εγχειρίδιο όλης μας της ζωής! Όλοι μας έχουμε μεγαλώσει διαφορετικά, άλλες οικογένειες, άλλες πεποιθήσεις, έχουμε διαφορετικά βιώματα, διαφορετικά πνευματικά ερεθίσματα και διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων αρά η συνταγή που θα δώσει στον καθέναν από ένας θα είναι μοναδική και διαφορετική, όπως ακριβώς είμαστε όλοι μας!

Παραδίνοντας τις έγνοιες μας, τα προβλήματά μας, τις σκέψεις μας, σε Εκείνον γεμίζει η ύπαρξη μας με δύναμη, πίστη και εμπιστοσύνη ότι Αυτός τώρα είναι καθοδηγητής μας ώστε να έχουμε στην ζωή όλα όσα πραγματικά χρειαζόμαστε και που μας δίνουν ουσία και ευτυχία!


Ησαΐας 30:18


καὶ πάλιν μενεῖ ὁ Θεὸς τοῦ οἰκτειρῆσαι ὑμᾶς καὶ διὰ τοῦτο ὑψωθήσεται τοῦ ἐλεῆσαι ὑμᾶς· διότι κριτὴς Κύριος ὁ Θεὸς ὑμῶν ἐστι, καὶ ποῦ καταλείψεται τὴν δόξαν ὑμῶν; μακάριοι οἱ ἐμμένοντες ἐπ᾿ αὐτῷ.

[μετ.] Και με όλα αυτά ο Κύριος προσμένει να σας σπλαχνιστεί· είν’ έτοιμος να σηκωθεί και να σας ελεήσει, γιατί ο Κύριος είναι Θεός δικαιοσύνης· μακάριοι όσοι τον εμπιστεύονται.



Κείμενο: Μαρία Λαγγαδίτη

Επιμέλεια: Άντα Κυριαζή



Πηγή

www.imgap.gr

www.greek-language.gr

9 views0 comments

Comments


bottom of page