top of page
Search
Writer's picturetofostotisgnoseos

Μεταμόρφωση!

Μεταμόρφωση: η ριζική μεταβολή ή αλλοίωση της μορφής, της φύσης

(σε κάποιον/κάτι, κυρ. με υπερφυσική ή μαγική ενέργεια).


Για να επιτευχθεί αυτή η βαθιά ουσιαστική αλλαγή απαιτείται μια συνεχόμενη διαδικασία η οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με υπομονή και πειθαρχία.

Αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη, ούτε άνετη. Στην πραγματικότητα χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τους φόβους που είναι βαθιά ριζωμένοι μέσα μας, τις πληγές και τις καταστάσεις στην ζωή μας που μας τραυματίζουν! Όταν παραδοθούμε όμως σε αυτήν, βιώνουμε σταδιακά χαρά, ηρεμία, αγάπη, ευσπλαχνία και σκοπό!


Η μεταμόρφωση ξεκινά από μέσα προς τα έξω. Είναι μεταμόρφωση καρδιάς, μυαλού και ψυχής. Τα βιώματα μου με δίδαξαν ότι μόνο με επίκληση καρδίας προς το Θεό και με προσωπική επαφή μαζί του, είναι δυνατή η διαδικασία ριζικής αλλαγής!


Β Κορινθίους 5:17

ὥστε εἴ τις ἐν Χριστῷ καινὴ κτίσις· τὰ ἀρχαῖα παρῆλθεν, ἰδοὺ γέγονε καινὰ τὰ πάντα.

[μετ.]Όταν κάποιος ανήκει στο Χριστό είναι μια καινούρια δημιουργία. Τα παλιά πέρασαν· όλα έχουν γίνει καινούρια.


"Μεταμόρφωση" λάδι σε καμβά, καλλιτέχνης Μαρία Λαγγαδίτη



Η παρατήρηση, η προσευχή (ή ο διαλογισμός, δεν επικεντρωνόμαστε στην θρησκεία), ο προσωπικός χρόνος με τον εαυτό μας, η συγχώρεση, η επαφή με την φύση, οι αλλαγές καθημερινών μας συνηθειών, η κίνηση του σώματος και η αμετάβλητη αγάπη του Θεού, είναι σύμμαχοι, βοηθοί και καθοδηγητές στην διαδικασία της μεταμόρφωσης!


Στις γραφές μπορούμε να διαβάσουμε πολλές ιστορίες μεταμόρφωσης, δύο από αυτές είναι του Ασώτου Υιού (Λουκάς 15:11-32) και της Μαρίας Μαγδαληνής (Λουκάς 8:1-3).

Οι ιστορίες αυτές μας υπενθυμίζουν ότι ο Θεός μπορεί να μεταμορφώσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από τις παρελθούσες ή τις παρούσες συνθήκες του.

Αλλά και αν δεν θέλουμε να διαβάσουμε μπορούμε να κοιτάξουμε γύρω μας, ανθρώπους που άλλαξαν, που αλλάζουν και να πούμε: Ναι! Τελικά αλλάζει ο άνθρωπος!


Για να μπούμε όμως στην διαδικασία της μεταμόρφωσης, απαιτείται πρωτίστως να αναγνωρίσουμε ότι χρειαζόμαστε αυτή την ουσιαστική αλλαγή.

Είναι στο χέρι μας λοιπόν, να παραδοθούμε στο τώρα!

Ποτέ δεν είναι αργά, ποτέ δεν θα είναι αργά!


Ο Θεός γνωρίζει τον πόνο μας! Είναι παρών σε όλα όσα βιώνουμε, λέμε και κάνουμε.

Θέλει να μας βοηθήσει αλλά εμείς ξεχάσαμε να ζητάμε την βοήθεια του!

Στην πραγματικότητα ξεχάσαμε να του ανοίγουμε την καρδιά μας.

Μα γιατί να το κάνουμε αφού τα ξέρει ήδη; Χρειάζεται να του μιλήσουμε με την καρδιά μας,

να του πούμε όλα όσα ήδη ξέρει, γιατί με αυτό τον τρόπο γινόμαστε μάρτυρες της πτώσης μας. Και τότε Αυτός που μας έδωσε την ελεύθερη βούληση και που πάντα συμπάσχει και βρίσκεται δίπλα μας και μέσα μας, θα μας βοηθήσει... αυτό περιμένει,

να του ζητήσουμε να μας βοηθήσει. Θα μιλήσει στον καθέναν μας με τον δικό Του, ξεχωριστό τρόπο και τότε θα καταλάβουμε πόσο απέραντη είναι η αγάπη Του.


Στο κατά Ματθαίον 6: 5-6

5 Καὶ ὅταν προσεύχῃ, οὐκ ἔσῃ ὥσπερ οἱ ὑποκριταί…

[μετ.] Και όταν προσεύχεσαι, να μην είσαι σαν τους υποκριτές…

6 σὺ δὲ ὅταν προσεύχῃ, εἴσελθε εἰς τὸν ταμιεῖόν σου, καὶ κλείσας τὴν θύραν σου…

[μετ.] Εσύ, αντίθετα όταν προσεύχεσαι, πήγαινε στο πιο απόμερο δωμάτιο του σπιτιού,

κλείσε την πόρτα σου….


Βρες την γωνιά σου, το καταφύγιο σου, μπες στο δωμάτιο σου και κλείδωσε την πόρτα και πες του τα όλα… είναι εκεί, σε ακούει και σε περιμένει, χρόνια σε περίμενε!

Πες τα, όλα όσα σε βασανίζουν, όλα όσα σε πόνεσαν, όλα όσα «νόμιζες» ότι κράτησες κρυφά γιατί ντράπηκες να τα μοιραστείς, όλα όσα σε γονάτισαν, σε θύμωσαν, τα κακά σου και τα καλά σου, το παράπονό σου, την θλίψη σου, την χαρά σου… κλάψε, φώναξε, πέσε στο πάτωμα κ ούρλιαξε... μόνο άνοιξε την καρδιά σου, δεν έχει σημασία πως θα τα πεις, πες τα εσύ και Αυτός θα καταλάβει! Μόνο αυτό χρειάζεται να κάνεις! Βρες τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο να του μιλάς κάθε μέρα, με πειθαρχία και αφοσίωση, όσα σκέφτεσαι όσα αισθάνεσαι, τα όνειρά σου, τους φόβους σου! Και θα πάρεις την απάντηση σου!

Κάθε φορά θα σου ξεδιπλώνει όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις την προκειμένη στιγμή.

Γιατί είναι στοργικός Πατέρας... δεν θα σου πει αυτά που θέλεις ν’ ακούσεις, θα σου πει όσα αντέχεις ν’ ακούσεις κάθε φορά…και όσο Του μιλάς τόσο θα σε γεμίζει από την σοφία και την ανυπέρβλητη αγάπη Του.


Το έκανε για εμένα! Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν θα το κάνει και για σένα;



Κείμενο: Λαγγαδίτη Μαρία

Επιμέλεια: Άντα Κυριαζή



Πηγή

- Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσας (με σχόλια για την σωστή χρήση των λέξεων

Γεωργίου Δ. Μπαμπινιώτη), ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Ε.Π.Ε. ΑΘΗΝΑ 2002

- el.wikipedia.org

- www.greek-language.gr




25 views0 comments

Comments


bottom of page