top of page
Search
Writer's picturetofostotisgnoseos

Ξεχνώντας την “ουσία” των πραγμάτων!

Το πρόβλημα είναι ότι ξεχάσαμε ποιοι είμαστε! Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και αυτός μας πείθει ότι είμαστε αυτό που βλέπουμε. Ξεχάσαμε την πραγματική μας ουσία…


Γένεσις 1: 26-27

καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν, καὶ ἀρχέτωσαν τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καὶ τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῶν κτηνῶν καὶ πάσης τῆς γῆς καὶ πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπὶ γῆς γῆς.

καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς.


[μετ.] Μετά είπε ο Θεός: «Ας φτιάξουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας και την ομοίωση, κι ας εξουσιάζει στης θάλασσας τα ψάρια, στου ουρανού τα πτηνά, στα ζώα και γενικά σ’ όλη τη γη και στα ερπετά που σέρνονται πάνω σ’ αυτήν». Δημιούργησε, λοιπόν, ο Θεός τον άνθρωπο σύμφωνα με τη δική του την εικόνα, «κατ’ εικόνα Θεού» τον δημιούργησε, τους δημιούργησε άντρα και γυναίκα.




Άνθρωπος ορίζεται

1. ον που ανήκει στην ανώτατη ομάδα των πρωτευόντων θηλαστικών και που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την όρθια στάση, τη λογική και τον έναρθρο λόγο, αφηρημένες σκέψεις, έχει συνείδηση της δύναμης και της αυτοτέλειάς του και τη δυνατότητα ηθικών κρίσεων

2. ο άνθρωπος ως μονάδα, ως άτομο με ιδιαίτερες σωματικές, πνευματικές και ψυχικές ιδιότητες


Γένεσις 2: 7

καὶ ἔπλασεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, χοῦν ἀπὸ τῆς γῆς, καὶ ἐνεφύσησεν εἰς τὸ πρόσωπον αὐτοῦ πνοὴν ζωῆς, καὶ ἐγένετο ὁ ἄνθρωπος εἰς ψυχὴν ζῶσαν.


[μετ.] Τότε ο Κύριος ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο από το χώμα της γης και φύσηξε μέσα στα ρουθούνια του πνοή ζωής. Έτσι έγινε ο άνθρωπος ζωντανό ον.


Τι φύσηξε ο Θεός; Φύσηξε πνοή ζωής από Τον ίδιο δηλαδή έδωσε κομμάτι από την ίδια Του την ουσία και έγινε ο άνθρωπος «ψυχὴν ζῶσαν»…οπότε τώρα έχουμε τον άνθρωπο που έγινε ζωντανή ψυχή γιατί έχει σάρκα και αναπνέει αλλά έχει και ουσία Θεϊκή = Ο Θεός είναι πνεύμα, άυλος στη φύση Του - πνεῦμα ὁ Θεός, καὶ τοὺς προσκυνοῦντας αὐτὸν ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν. (Κατά Ιωάννην 4:24)


Άνθρωπος= Πνεύμα + Ψυχή (ζώσα) + Σώμα


Ως άνθρωπος αναφέρεται το είδος που δημιούργησε ο Θεός (όχι το γένος, θηλυκό ή αρσενικό) στον οποίο έδωσε την ικανότητα και την δυνατότητα να γίνει σαν αυτόν… οπότε ο άνθρωπος έχει σώμα, είναι δημιουργημένο πνεύμα με τη φύση του Θεού, αλλά και ψυχή ζωντανή!


ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο (Γένεσις 1:1, Ησαΐας 42:5)


Ο Θεός είναι ο Δημιουργός και έδωσε και σ’ εμάς αυτή την δυνατότητα - ιδιότητα να είμαστε δημιουργοί της ζωής μας (αφού φύσηξε πνοή ζωής από Τον ίδιο).

Μας έδωσε σώμα για να ζήσουμε πάνω στην γη, πνεύμα, δηλαδή ικανότητες και ιδιότητες που μας βοηθούν να συγκροτήσουμε και να συνθέσουμε το πνευματικό μας επίπεδο αλλά και ύπαρξη, δηλαδή ψυχή, ζωτική δύναμη ώστε ως άνθρωποι να εξουσιάσουμε γενικά σ’ όλη τη γη και να φτιάξουμε την δική μας πραγματικότητα.

Αλλά μας έδωσε και κάτι άλλο μας έδωσε κανόνες, να σεβόμαστε, να προσευχόμαστε και να πιστεύουμε στο Θεό και «Ο Θεός αγάπη εστί» Α΄ Ιωάννη 4: 16.

Άρα μας έδωσε όλες αυτές τις ευλογίες ώστε η κινητήριος δύναμη πίσω από όλα όσα κάνουμε να είναι η αγάπη!


Κείμενο: Μαρία Λαγγαδίτη

Επιμέλεια: Άντα Κυριαζή


Πηγή

Λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, Κέντρο Λεξικολογίας.

101 views0 comments

Comments


bottom of page