top of page
Search
Writer's picturetofostotisgnoseos

Όταν οι σκέψεις βασανίζουν το μυαλό μας!

Το μυαλό μας είναι ένα υπέροχο δώρο και ένα εξαιρετικό εργαλείο νοητικών ικανοτήτων που συμπεριλαμβάνει συνείδηση, αντίληψη, σκέψεις, κρίση, μνήμη!

Τι γίνεται όμως όταν αυτή η υπέροχη δύναμη κατακλύζεται από αρνητικές σκέψεις που μπερδεύουν το μυαλό μας; Τα ευχάριστα νέα είναι ότι ευτυχώς για εμάς οι σκέψεις μας είναι από τα λίγα πράγματα στην ζωή μας που μπορούμε να ελέγξουμε. Από αυτές τροφοδοτούνται τα συναισθήματα μας, γι’ αυτό πολλές φορές είναι εύκολο ν’ απογοητευτούμε! Αλλά μας δίνουν και την επιλογή ν’ αλλάξουμε την ζωή μας και να ξαναγεννηθούμε!

Οι σκέψεις μας επηρεάζουν την συνειδητότητα μας (επίγνωση), την δυνατότητα να παραμένουμε συνειδητοί. Η νοοτροπία των σκέψεων μας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την εξέλιξη γεγονότων και καταστάσεων στην ζωή μας.

Γι’ αυτό οι σκέψεις μας χρειάζεται να είναι προσεκτικές!




Προς Κορινθίους Β’ 10: 3-4

Ἐν σαρκὶ γὰρ περιπατοῦντες οὐ κατὰ σάρκα στρατευόμεθα· τὰ γὰρ ὅπλα τῆς στρατείας ἡμῶν οὐ σαρκικά, ἀλλὰ δυνατὰ τῷ Θεῷ πρὸς καθαίρεσιν ὀχυρωμάτων·

[μετ.]Γιατί μπορεί να ζούμε μέσα στον κόσμο, δεν πολεμάμε όμως με όπλα κοσμικά. Τα όπλα με τα οποία πολεμάμε εμείς δεν είναι κοσμικά, αλλά έχουν τη δύναμη από το Θεό να γκρεμίζουν οχυρά. Με αυτά ανατρέπουμε ψεύτικους ισχυρισμούς


Οι αρνητικές σκέψεις εύκολα πλημμυρίζουν το μυαλό μας, για να μπορέσουμε όμως να κάνουμε θετικές σκέψεις συνήθως απαιτείται προσπάθεια, αγώνας!


Προς Τιμόθεον Α’ 6: 12

ἀγωνίζου τὸν καλὸν ἀγῶνα τῆς πίστεως· ἐπιλαβοῦ τῆς αἰωνίου ζωῆς, εἰς ἣν καὶ ἐκλήθης καὶ ὡμολόγησας τὴν καλὴν ὁμολογίαν ἐνώπιον πολλῶν μαρτύρων.

[μετ.]Να αγωνίζεσαι τον ωραίο αγώνα της πίστεως. Έτσι θα κατακτήσεις την αιώνια ζωή, στην οποία και σε κάλεσε ο Θεός και για την οποία ομολόγησες την καλή ομολογία μπροστά σε πολλούς μάρτυρες.


Εδώ λοιπόν βρισκόμαστε σε μία μάχη και έχοντας πλέον αυτή την γνώση μπορούμε να αγωνιζόμαστε για τις σκέψεις που πλημμυρίζουν το μυαλό μας, γιατί αυτές επηρεάζουν τα συναισθήματα μας και αυτά είναι που ελκύουν καταστάσεις και δημιουργούν την πραγματικότητά στην οποία επιλέγουμε να ζούμε.

Αυτός είναι ένας αγώνας που χρειάζεται να δίνουμε καθημερινά…


Α’ Πέτρου 5:10

Ὁ δὲ Θεὸς πάσης χάριτος, ὁ καλέσας ὑμᾶς εἰς τὴν αἰώνιον αὐτοῦ δόξαν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ ὀλίγον παθόντας, αὐτὸς καταρτίσει ὑμᾶς, στηρίξει, σθενώσει, θεμελιώσει·

[μετ.] Ο Θεός όμως, ο οποίος σας μοιράζει τα κάθε λογής χαρίσματα και σας καλεί να πάρετε μέρος στην παντοτινή δόξα του δια του Ιησού Χριστού, μετά την παροδική σας δοκιμασία θα σας αποκαταστήσει και θα σας δυναμώσει πνευματικά, θα σας στηρίξει και θα σας στερεώσει πάνω σε σωστή βάση.


Εδώ σε αυτή μας την προσπάθεια να διατηρήσουμε θετικές σκέψεις είναι σοφό να κατανοήσουμε την σημαντικότητα του να έχουμε μια συνεπή προσωπική επαφή με τον Θεό (βλ. άρθρο Εγχειρίδιο! Γιατί είναι σημαντική η προσωπική μας επαφή με τον Θεό!).


«Ο Θεός αγάπη εστί» Α΄ Ιωάννη 4: 16 και φιλτράροντας τις σκέψεις μας μέσα από την αγάπη μπορούμε να κατανοήσουμε αν οι σκέψεις που μας βασανίζουν είναι θεόσταλτες!


«Νιώθω ότι δεν είμαι αρκετά καλός, νιώθω ανεπαρκής… ότι δεν προσφέρω όσα θα έπρεπε!» Φιλτράρισμα μέσα από την αγάπη: Τι σε κάνει να μην σκέφτεσαι ότι κάνεις το καλύτερο που μπορείς για την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι;


Ο αγώνας που δίνουμε γίνεται πρώτα σε αόρατη διάσταση και έπειτα σε διάσταση που είναι ορατή από τα μάτια. Γι’ αυτό η υπομονή (βλ. άρθρο, Ανησυχία και η διδαχή της υπομονής) είναι ένας σύμμαχος σε αυτόν τον αγώνα και η πίστη ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο σχέδιο για την ζωή μας είναι υπόσχεση Θεϊκή! (βλ. άρθρο, Ένα σχέδιο για την ζωή μας).


Προς Φιλιππήσιους 1:6

πεποιθὼς αὐτὸ τοῦτο, ὅτι ὁ ἐναρξάμενος ἐν ὑμῖν ἔργον ἀγαθὸν ἐπιτελέσει

ἄχρις ἡμέρας Ἰησοῦ Χριστοῦ,

[μετ.] Έχω την πεποίθηση πως ο Θεός που άρχισε αυτό το αγαθό έργο σ’ εσάς, θα το ολοκληρώσει ως την ημέρα του ερχομού του Ιησού Χριστού.


Κείμενο: Μαρία Λαγγαδίτη

Επιμέλεια: Άντα Κυριαζή




Πηγή

www.imgap.gr

el.wikipedia.org

15 views0 comments

Commentaires


bottom of page